[Date Prev][Date Next]   [Thread Prev][Thread Next]   [Date Index][Thread Index][Author Index]

Re: Echoplex sudden total noise!



Hi Gio,

Congratulations! few people use the EDP intensively enough to come across 
this.

I don't think this is what Per found, as
there's the fact that you're hearing sounds that were recorded prior to 
reset.


It's not a hardware fault, I've had it happen to both my  EDPs 
simultaneously
in stereo setup.

What's happening when you hear that burst of noise, or seemingly 
randomised recordings,
is that the EDP is running wild through it's memory.
The harsh noise is what gets put into the memory on boot up, before 
anything is recorded.

So, it's a bug, the EDP has lost track of it's playback position.
If you let it run, it'll eventually get back to where it should be in 
memory,
and will play the correct loop!

I never yet managed to find exactly which button sequence triggers this 
effect
(in Loop 3 in was Record>Insert>Reverse...but that's fixed in Loop4)


Some combination of NextLoop, Overdub and Reverse seems to be involved.

This is what appears to be the issue:

When you combine Reverse and Overdub and then go to another loop
before the EDP has had a chance to update its internal bookkeeping
you're sometimes leaving that loop in a state where the playback
address is incorrect.
So when you go back to that loop it plays from unexpected areas
of memory.

...but I haven't ever been able to reproduce the effect at will,
it happened a lot with one of my compositions, but only if I made a mistake
in the sequence of button presses. ...I never pinpointed what that mistake 
was.


andy butler
ps. now we want to hear your edp destroying music!


Gio Gio wrote:
Hi there, has anyone experienced something like this before? I have had quite a few glitches since I bought this thing and I'm not sure if I would venture using it live. My echoplex (original model from 94 - updated to Loop IV) sometimes fucks up and generates this intense wall of noise kinda thing.. I noticed it does it sometimes when working with more loops and jumping from let's say loop 1 to loop 3. Other times it recalls sounds from the previous session, as in loops recorded BEFORE resetting it... pretty random.. Just wandering if anyone has had similar problems ever.. thanks ! g.